Genkord, otizmli çocuklara yardımcı olmak amacıyla klinik çalışmalarda otizm ve kordon kanı ve doku kök hücrelerini kullanarak devam eden araştırmalar hakkında farkındalığı artırarak Otizm konusunda desteğimizi göstermek istiyoruz.
USA Hastalık Kontrol Merkezi(CDC) geçtiğimiz günlerde ABD’deki 54 çocuktan 1’ine her yıl otizm teşhisi konduğunu duyurdu. Bu insidans oranı çok yüksektir, bu da otizm farkındalığını her zamankinden daha önemli kılmaktadır.
Otizm Spektrum Bozukluğu (ASD) nedir?
Otizm Spektrum Bozukluğu veya ASD, beyni etkileyen ve sosyal beceriler, tekrarlayan davranışlar, konuşma ve sözsüz iletişim ile ilgili zorluklarla karakterize gelişimsel bir hastalıktır. Otizm normalde bir çocuğun hayatının ilk 3 yılı içinde davranışları ve gelişimsel kilometre taşlarını değerlendirerek bir çocuk doktoru tarafından teşhis edilir. Bilim adamları otizme neyin sebep olduğunu henüz tespit edememişlerdir. Ancak araştırmalar çevresel ve genetik faktörlerin rol oynadığını göstermektedir.
Otizmi tedavi edebilir misiniz?
Otizm için güncel bir tedavi yoktur, ancak erken müdahale ve konuşma terapisi, duyusal terapi, mesleki terapi ve davranışçı terapi de dahil olmak üzere ASD’li çocuklar için günlük yaşamı iyileştirmeye yardımcı olmak için çeşitli terapiler tasarlanmıştır. Son yıllarda, bilim adamları ve araştırmacılar, göbek kordon kanı ve göbek kordon dokusu kök hücrelerini kullanarak potansiyel yeni bir terapiyi keşfetmeye başladılar.
Kordon kanı ve kordon dokusu Otizm araştırmalarında neden kullanılıyor?
Bilim adamları, vücudun kendi onarım mekanizmalarını uyararak onarımı potansiyel olarak yenilemek veya kolaylaştırmak için canlı hücreleri kullanan Rejeneratif Tıp olarak bilinen yeni bir tıp dönemi için heyecan duyuyorlar. Araştırmacılar, kordon kanı ve kordon dokusu kök hücrelerinin özelliklerinin, ASD ile ilişkili dejenerasyon ve işlev bozukluğunun nedenlerini düzeltebileceğini öngörmektedirler.
Araştırmalar şimdiye kadar ne gösterdi?
Duke Üniversitesi Tıp Fakültesi, kordon kanı ve kordon dokusu kullanan birçok ümit veren ve şuan Faz II-III aşamasında bebek kordon doku kaynaklı araştırmanın ön saflarında yer almaktadır. Neler olup bittiğine bakalım:
Kordon Kanı ve Otizm Araştırmaları
2017 yılında, bir Faz I Klinik Güvenlik Denemesi, otizmli bir çocuğa kendi kordon kanı ile aşılamanın güvenli olduğunu gösterdi. Denemeye birçok kordon kanı saklatan aile katıldı. Bir ailenin deneyimi ulusal televizyonda yayınlandı. Hikayelerini aşağıda izleyin:
Kordon kanı infüzyonlarının güvenli olduğunu göstermenin yanı sıra, belirli bir süre boyunca beyinde elektriksel aktiviteyi ölçen Elektroensefalografi (EEG) ile ilgili araştırma denemesinden ve Sinyallerin bağlanması ve iletilmesinden sorumlu sinir lifleri, o zamandan beri kordon kanı infüzyonlarının otizmli çocuklarda klinik gelişmelere katkıda bulunmuş olabileceğini göstermiştir. Bu önemli klinik araştırmanın II. Fazı 2019’un sonunda tamamlandı ve sonuç verileri şu anda analiz ediliyor. Yayınlanan sonuçlar, otizmli çocuklarda bir çocuğun kendi kordon kanının veya başka çocuğa ait bir donör kordon kanının infüzyonundan fayda olup olmadığını belirleyecektir.Ancak yapılan değerlendirmelerde hastaların klinik tablolarında %20-60 oranında düzelme olduğu gösterilmiştir.
https://autismcenter.duke.edu/research/efficacy-umbilical-cord-blood-infusion-improving-outcomes-children-autism-spectrum-disorder
Kordon Dokusu ve Otizm Araştırmaları
Kordon kanı araştırmalarına ek olarak, Duke Tıp Üniversitesi, otizmli çocuklara yardım etmede rol oynayabileceklerini görmek için kordon doku kök hücrelerine bakıyor. Bir Faz 1 Klinik Çalışma, otizmli çocuklarda her iki ayda bir kordon dokusu infüzyonlarının güvenli olup olmadığını belirledi. Otizmli çocuklarda kordon doku kök hücrelerinin iletişim yeteneklerini geliştirmedeki etkinliğini belirlemek amacıyla 2019 Güz döneminde bir Faz II Klinik Araştırma başlatıldı.
Lütfen dikkat: Mevcut Duke çalışması, Duke’un bağışlanan kordon dokusu deposundan işlenen mezenkimal kök hücreleri kaynaklamaktadır.
Yasal Uyarı:
Bankacılık kordon kanı tedavinin işe yarayacağını garanti etmez ve ne zaman kullanılabileceğini sadece bir doktor belirleyebilir. Genkord araştırma, ilaç veya tedavilerle ilgili herhangi bir onay vermemekte veya öneride bulunmamaktadır. Sunulan tüm bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve tıbbi tavsiye olarak tasarlanmamıştır.
References:
- “What Is Autism?” Autism Speaks, www.autismspeaks.org/what-autism.
- “What Is Autism Spectrum Disorder?” Centers for Disease Control and Prevention, Centers for Disease Control and Prevention, 25 Mar. 2020, www.cdc.gov/ncbddd/autism/facts.html.
- Murias, Michael, et al. “Electrophysiological Biomarkers Predict Clinical Improvement in an Open‐Label Trial Assessing Efficacy of Autologous Umbilical Cord Blood for Treatment of Autism.” Stem Cells Journals (AlphaMed Press), John Wiley & Sons, Ltd, 1 Aug. 2018, stemcellsjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/sctm.18-0090.
- Carpenter, Kimberly L. H., et al. “White Matter Tract Changes Associated with Clinical Improvement in an Open‐Label Trial Assessing Autologous Umbilical Cord Blood for Treatment of Young Children with Autism.” Stem Cells Journals (AlphaMed Press), John Wiley & Sons, Ltd, 8 Jan. 2019, stemcellsjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/sctm.18-0251.