Tüm kordon kanı bankaları kordon kanını toplamak için hemen hemen aynı tip de kitleri kullanırlar. Bu hazır kordon kanı toplama kitleri ve toplama süreci ile ilgili değerlendirmelerde bulunduk. Türkiye nin ilk kök hücre kordon kanı bankası, GENKORD u seçerek kendi toplama kiti ve toplanan kordon kanlarından daha fazla kök hücre elde etmek için kanıtlanmış bir işleme yöntemini de tercih etmiş oldunuz.
Doğru ve yeterli miktarda Kordon Kanı toplamayı için etkileyen faktörler nelerdir?
Ne yazık ki, doktor veya ebe doğumdan sonra yeterli miktarda kordon kanı alamayabilir bunu doğru şekilde almak ve yeterli miktarda kordon kanı elde etmenin bir kaç yolu vardır. Ancak her zaman yüksek miktarda kordon kanı toplamak yüksek sayıda kök hücre elde edeceğimiz anlamına gelmez; bazı durumlarda daha düşük miktar kordon kanından daha fazla kök hücre elde edilebilir – ancak yüksek miktar kordon kanı-yüksek miktar kök hücre eldesi doğru kuraldır.
Kordon kanının hacmini olumsuz etkilediği gösterilen faktörler şunlardır:
- Düşük bebek doğum ağırlığı (ayrıca erken doğum, intrauterin büyüme geriliği, annede hipertansiyon ve bebeğin cinsiyeti ile ilgilidir.)
- Çoklu gebelik
- Anormal plasentasyon
- Hızlı doğum
Kordon kanının hacmini olumlu etkileyen faktörler:
- Doğumla ilgili komplikasyonların yokluğu
- Kordondan kan çekerken alıcının sabırlı davranması
- Doğum olur olmaz 30 saniye içinde göbek kordonun bağlanması
- Sezaryen ile doğum
- Plasenta ayrılmadan önce veya rahim içindeyken toplama yapmak
- Kordon kanı kiti ile toplama yapılması
Bebeğin Doğum Ağırlığı
Bebeğin doğum ağırlığındaki artışlar hem daha fazla kordon kanı toplama hem de daha yüksek sayıda kök hücre saklanması ile ilişkilidir; bazı tahminler, bebekte her 1 kiloluk ek ağırlığın kök hücrelerde %28’lik bir artışa eşit olduğunu öngörmektedir.
Rahim içi büyüme gerilikleri, annedeki hipertansiyon ve bebeğin kız olması, daha az miktar kordon kanı toplama ile ilişkilidir, ancak bu faktörlerin etkisi doğum ağırlığının etkisi kadar değildir.
Erken doğan bebekler de genellikle düşük hacim toplama ile ilişkilidir, ancak hamilelik süresi sadece daha düşük hacimlerle ilişkilidir ve aslında kök hücre sayısı ile ters orantıya sahip olabilir. Diğer bir deyişle, 36 haftadan 37 haftaya kadar doğan bebeklerde zamanında doğan bebeklerden daha az kordon kanı toplanmasına daha fazla kök hücre elde edildiği gösterilmiştir.
Çoklu Gebelik
İkizlerin veya üçüzlerden genellikle daha az kordon kanı toplandığını, ancak bankacılık için hala yeterli olduğu gösterilmiştir:
“Çoklu doğum kordon kanı toplamalarında genellikle tek doğuma göre %10 daha az kordon kanı alınmakta ancak çoklu doğum toplamalarında hala yaklaşık 4 kat daha fazla kök hücre ve ihtiyaç duyduğumuz minimumlardan yaklaşık 8 kat daha fazla CD34+ kök hücre olduğu gösterilmiştir.”
Çoklu gebelikler önceki doğumlarda kordon kanı alındıysa toplanacak miktar ile ilgili fikir verebilir; daha düşük toplama hacimleri genellikle daha sonraki çocuklardada gözlenmektedir. Nedeni bilinmemektedir.
Diğer Tıbbi Sorunlar
Düşük hacim kordon kanı elde edilmesinde doğumun üçüncü evresinin hızlı olması, anormal plasentasyon, kordon kanı toplamada acele etme ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. Doğum sürecindeki herhangi bir düzensizliğin neden toplama üzerinde bir etkisi olabileceğini anlamak kolaydır, çünkü annenin ve bebeğin güvenliğini sağlamak her zaman ilk önceliktir.
Öte yandan obstetrik komplikasyonların olmaması, daha fazla kordon kanı elde edilmesi ile ilişkilendirilmiştir. Komplikasyon olmaması kordon kanı toplayan uzman ya da teknisyenin sabırla biraz daha fazla kordon kanı toplamasına yardımcı olacaktır.
Sezaryen
Acil sezaryen doğumları daha az kordon kanı, ancak daha fazla kök hücre elde edilmesini sağlayabilir.
Normal Doğum ile Sezaryen arası farklar nelerdir?
Acil Sezaryen genellikle kordon kanını almak doğru olsa da, aynı zamanda bu küçük koleksiyonları kök hücre sayısının daha yüksek olabileceğini göstermiştir. Bu, bebeğin sıkıntılı olduğu durumlarında daha fazla kök hücrenin kordon kanına geçmesi nedeniyle olabileceği düşünülmektedir.
Sezaryen ve kordon kanı bankacılığı ile ilgili yanlış anlamalar hakkındaki yazımızda, acil olmayan sezaryen bölümlerinin aslında vajinal muadillerinden daha fazla kordon kanı elde ettiği gösterilmiştir. Bazı araştırmacılar, C-kesitlerinin daha fazla kordon kanı toplayabileceğini, çünkü bebeğin doğumdan sonra plasentanın üzerinde daha yüksek yükseldiğini iddia ediyorlar.
Anne-Bebek Ten Teması
Doğumdan sonra kordon ayrılmadan önce bebeğin anne karnına yatırılarak temas sağlanması büyük ölçüde daha fazla kordon kanı toplama ile ilişkilidir.
Gecikmeli Kordon Bağlama
Gecikmiş kordon bağlama, göbek kordonunu doğumdan hemen sonra bağlamamak, daha sonra bağlamaktır. Amerikan kadın doğum uzmanları ve jinekologlar derneği (ACOG), tüm sağlıklı bebekler için göbek kordonunun 30-60 saniye geç bağlamayı önerir. Ancak gecikmeyi sadece 30 saniye tutmak, daha fazla kordon kanı toplanmasını sağlamaya yardımcı olabilir.
Sonuç
Herkes mümkün olan en fazla kordon kanını toplamak istiyor, ama kordon kan hacmi içerisinde bulunan kök hücrelerin sayısını etkileyen birçok faktör vardır. Bu faktörlerin çoğu ebeveynlerin elinde olmamasına rağmen bu durumların bilincinde olmak; doğru seçimler yapmalarına daha iyi sonuç almalarına yardımcı olabilir.