1 Temmuz 2020
Okuma süresi ort. 4 dakika
Aylar, haftalar ve günler birçok güzel şeyin hatırlanması ve farkına varılması için yıllık takvimlerimizin bir parçası haline geldi. Bu tür yaklaşımlar farkındalığı, bilgiyi yaymaya ve önemli konulara destek ve yardımcı olmak için güçlü bir araç olabilir. Temmuz ayı evde daha çok zaman geçirdiğimiz ya da tatil vs nedenlerle kendimize daha çok zaman ayırdığımız ayların başında geliyor. Yeni başladığımız blog yazılarımızla sizinle birçok onuda paylaşımlarda bulunuyoruz ve bulunacağız ancak bu aya özel olarak kordon kanı hakkında bilgi paylaşımını daha fazla ve odaklanarak yapmayı bu paylaşımlarda bize katılacağınızı umut ediyoruz.
Kordon Kanı Saklama Bilinci için bir Ay ayırmak fazla değil mi ?
Hastalık Kontrol merkezlerine (CDC) göre ABD’de her yıl yaklaşık 4 milyon Türkiye de ise milyon civarında doğum olmaktadır. Milyonlarca doğum için, kordon kanı toplama oranı ancak USA da %5-10’un Türkiye de is %1-3 civarında toplanmaktadır. Kordon kanı, hastalık ve kanserlerin iyileştirilmesine ve hayat kurtarmaya yardımcı olmak için tıpta kanıtlanmış kullanım öyküsü olan değerli kök hücreler içerir.
Kordon kanı ve dokusu Kaydedilmesi gereken önemli bir kaynaktır. . .ve tıbbi atık olarak atılmaz atılmamalıdır. Kordon Kanı Bilinçlendirme Ayı için hedefimiz kordon kanı ve dokusunu saklatmaya değer bir farkındalık yaratmak ve Genkord kök hücre bankamızda tüm ailelerin saklatabilmesi için çok uygun seçenekler sizleri bekliyor.
Hadi baştan başlayalım…….
Kök hücreler ilk olarak 1974’de göbek kordonu kanında keşfedildi(1). Kök hücreler, kendilerini kopyalayabilen (yenileyebilen) ve vücutta farklı hücre tiplerine dönüşebilen (farklılaşabilen) benzersiz hücrelerdir. Oldukça heyecan verici bir keşif değil mi!
10 yıldan kısa bir süre sonra, kordon kanı hematopoetik kök hücreleri Dr. Hal Broxmeyer ve arkadaşları tarafından ilk olarak transplantasyon amaçlı önerildi. O zamanlarda, kemik iliği kök hücre transplantasyonu için standart kaynak durumunda idi.
1988’de, Dr. Broxmeyer’in kordon kanında bulunan hematopoetik kök hücreleri kullanma önerisinden 5 yıl sonra, ilk başarılı nakil, kan bozukluğu “Fanconi anemisi ” olan 6 yaşındaki bir çocuğa yapıldı.(2) ve bu, tıpta kordon kanı kullanımının ilk kullanımı oldu.
Bu küçük çocuğun bugün nasıl olduğunu merak ediyor musunuz? Sağlıklı bir yetişkin, hayatı dolu dolu yaşıyor.
Kordon kanının değerini bilmek….
1988’deki ilk transplantasyondan bu yana, araştırmacılar ve bilim adamları, kordon kanı için olası yeni kullanımları bulmak için yorulmadan çalıştılar. Niçin? Kordon kanı kök hücreleri, kemik iliğinden elde edilen kök hücrelerin aksine, kolay, ağrısız ve zahmetsiz ve donör bulmak için çaba gerektirmeyen bir olanak sağlar(3); ek olarak, göbek kordonu kök hücrelerinin kemik iliği kök hücrelerine göre avantajları yıllar içinde keşfedilmiştir. Bunu daha sonraki bir blog yazısında ele alacağız.
Şu anda, kordon kanı, bazı kanserler, kan hastalıkları, immün yetmezlikler, kemik iliği bozuklukları ve daha fazlası dahil olmak üzere yaklaşık 80 tür yaşamı tehdit eden durumun tedavisinde kullanılabilir(4).
Sonuç….
Yani, peki sonuç nedir? Kordon kanı saklatan aileler, son otuz yıl içinde sağlıklı bir yaşam sürüyorlar ve uzun yıllarda böyle devam edecek. Aileler doğal olarak saklattıkları kanlarla ilgili seçenekleri bekliyor; neler yapabileceğini bilmek bilinçlendirilmek istiyorlar.
En son güncellemelerimizi almak için bizi Facebook ve instagram’da takip etmeyi unutmayın!


1. Centers for Disease Control https://www.cdc.gov/nchs/nvss/births.htm
2.Broxmeyer HE, Douglas GW, Hangoc G, ve ark. Transplantable kök/progenitör hücrelerin potansiyel bir kaynak olarak insan kordon kanı. Proc Natl Acad Scı U S A. 1989;86(10): 3828-3832. doı: 10.1073 / pnas.86.10.3828 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2566997/
3,Sanat, Kantzari E, Reno MP, Gambardella S. Kemik iliği ve kordon kanı insan mezenkimal kök hücreleri: Malgieri Bir devlet. Int J Clin Exp Med. 2010;3(4):248-269. Yayınlanan 2010 Eylül 7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2971538/
4, Moise K Jr. Göbek kordonu kök hücreleri. Obstet Gynecol. 2005;106(6):1393-1407.