Bebeklerinin Kordon kanını saklamaya karar veren ebeveynler geleceklerini düşünüyor, ve sürecin en başından itibaren doğru yapmak ve bebeklerini korumak için ellerinden geleni yapmak için adımlar atıyorlar. Bugün, birçok aile de gecikmiş kordon bağlatmayı düşünüyor.
Gecikmeli kordon bağlama göbek kordonunu doğumdan hemen sonra bağlamamak, ortalama 30-120 saniye kan geçişi devam ettikten sonra sıkıştırmaktır. Kordonun bağlanması için en uygun zaman kesin olarak belirlenmemesine rağmen, demir eksikliği anemisinin yaygın olduğu az gelişmiş ülkelerde erken doğan bebekler ve doğumlarda etkilidir; bununla birlikte, tüm sağlıklı doğumlarda sıkıştırmayı geciktirmek için geçerli bir durum bulunmamaktadır.
Ocak 2017’de, Amerikan Kadın Hastalıkları ve jinekologlar Derneği (ACOG), tüm sağlıklı bebekler için göbek kordonunun 30-60 saniye boyunca geciktirmeyi önermiştir. (Bu, 2012’de kurduğu benzer yönergelere yönelik bir güncellemeydi. Bu kılavuzlar, pre-term ve “sorunlu” bebeklerde gecikmiş sıkıştırmayı önermiştir. Normalnefes alan ve iyi kas tonusu ve dakikada 100 atımın üzerinde bir kalp atış hızı olan bir bebekler sorunsuz olarak tanımlanır.)
Geç Kordon Bağlamanın Tarihi
Göbek kordonu bağlama ve kesmede 50’li yıllarda erken kordon bağlama uygulaması başladı
Bugün, kordonun 15-20 saniye içinde sıkıştırılması yaygındır, ancak 20. yüzyılın ortalarına kadar, kordon genellikle çocuğun doğumundan bir dakika ile beş dakika sonra herhangi bir zamanda kesilmiştir. 1950’lerden sonra erken bağlama daha yaygın hale geldi, çünkü zaman içinde bir dizi bilimsel çalışma beklemenin gerekli olmadığını göstermiş ve zaman içinde daha çok ailenin evde ebe yerine hastanede doğumu tercih etmeye başlamasıyla da erken bağlama sık ve genel uygulama haline gelmiştir.
Neden GEÇ Göbek kordonu bağlama?
Jama Pediatri’de yayınlanan bir çalışmada, doğumdan dört yaşına kadar 263 çocuk takip edildi. Yarısına gecikmeli bağlama yapılmış ve diğer yarısı derhal kordon bağlama uygulanmıştı. Dört yaşında, gecikmiş kordon bağlama geçirmiş çocuklar, erken kordon bağlama ile karşılaştırıldığında, özellikle erkek çocuklarda ince motor ve sosyal becerilerin daha iyi geliştiği gösterildi. Çalışma sonuçları, düşük riskli, yüksek gelirli bir popülasyonda doğan çocukların bile gecikmiş sıkıştırmadan nöro gelişiminde fayda sağlayabileceğini göstermektedir.
Aralık 2018’de Pediatri Dergisi’nde yayınlanan bir çalışmada, 73 bebeğin ya yaklaşık 3 dakika ya da 30 saniye içinde erken ve gecikmiş kordon bağlamayı karşılaştırdığı çalışmada, gecikmiş grupta artmış demir Seviyeleri ve miyelin içeriği (beyaz madde) bulundu. Miyelindeki artış, motor, görsel ve duyusal fonksiyonlarla ilişkili bölgelerde bulunmakta olup daha önceki çalışmanın bulgulara destek verebilir.
Bebeğin çok erken doğduğu (22 hafta–28 hafta) başka bir çalışmada, kordon bağlamanın 30 saniye veya daha uzun süre ertelenmesi, kordonları 10 saniye içinde sıkıştırılan bebeklere kıyasla artmış sağkalım ve ciddi nörolojik yaralanma riski ile ilişkili olduğu gösterilmiştir.
Doğru Kordon Bağlama süresi hakkında 3 efsane
1.Efsane: Kordonu bağlamayı geciktirmezseniz, bebeğin kanının 1 / 3 ‘ üne kadar miktarını çalarsınız.
Gerçek: göbek kordonu doğumdan hemen sonra bağlandığında, bebeğin kan hacmi rahimdeki miktarı ve içeriği ile aynıdır.
2.Efsane: Geç bağlama ile bebek anneden daha fazla kan alır.
Gerçek: normal bir doğumda bağlamayi geciktirirken kordon kanının devam eden transfüzyonu uterus kasılmalarına bağlıdır, umbilikal atardamarlar yaklaşık 45 saniye ve umbilikal toplardamarlar 1-2 dakika içinde fonksiyonel olarak kendiliğinden kapanırlar. Sezeryan doğumlarda ise bebeklerde kan hacmi 40 saniyeye kadar artar ve 40 saniyeden sonra ise tam tersi kan geçişi bebekden anneye olur ve kan azalır.
3.Efsane: kordonun sıkıştırılmasını geciktirmek, araştırmacıların belirttiği faydaları sağlar
Gerçek: Kordondan bebeğe kan hücrelerinin geçişini etkileyen faktörler arasında kordon bağlama, yerçekimi, solunumun başlangıcı, uterus kasılmaları ve onu etkileyen ilaçlar, anne kan basıncı ve doğum sırasında bebeğn oksijensiz kalma süresi etkilidir.
Geç Kordon Bağlamaya Karşı Görüşler
Amerikan Kadın Doğum Derneği geç bağlamayı önerirken aynı zamanda aşağıdaki durumları da özellikle vurgulamıştır:
“Geç Bağlama, yenidoğanda kırmızı kan hücresi depoları üzerinde yararlı bir etki gösteren ve daha sonra bebeklik döneminde demir eksikliği anemisi riskini azaltan çalışmalar sınırlıdır ve ancak fikir vermektedir daha fazla çalışma gerekmektedir . Açıklamada ayrıca, gecikmiş kordon bağlamadan sonra bazı bebeklerde artmış hiperbilirubinemi riskinin küçükde olsa artma riskinin olduğu belirtilmektedir. Son olarak, açıklamada, gecikmiş kordon bağlamanın, kordon kanı bankacılığı için toplanabilecek plasenta kan miktarını azaltabileceğini ve gecikmiş bağlamanın, bağış için yönlendirilmiş aile bankacılığında kordon kanı toplama için mevcut plasental kan miktarını en üst düzeye çıkarmak için geç bağlamanın İptal edilebileceğini kabul etmektedir.”
Yukarda geç bağlamaya bağlı olabilecek risklerden biri olan Hiperbilirubinemi daha sık sarılık olarak bilinir. Bilirubin, kırmızı kan hücrelerinin parçalanması sırasında salınır ve normal olarak karaciğer tarafından süzülür. Yenidoğanın henüz olgunlaşmamış karaciğeri bilirubini yeterince hızlı filtreleyemeyebilir. Normal doğan bebeklerin tahmini %50’si ve erken doğan bebeklerin %80’i sarılık geçirir. Geç kordon bağlama sırasında geçen ek kırmızı kan hücrelerinin bu riski artırabileceği düşünülmektedir..
Geç Kordon Bağlama mı yoksa Kordon Kanı Bankacılığı mı?
Özellikle son yıllardaki kök hücre ve genetik tedavilerdeki gelişmeler nedeniyle gelecekte olası terapötik ihtiyaçlar için (örneğin, genetik geçişli hastalıklar), Kordon kanı bankacılığı doğumda bebeğe geç kordon bağlama yoluyla ek kırmızı kan hücreleri vermenin getirdiği faydalardan daha fazla potansiyel taşıdığı çok açıktır. Kordon bağlamada uzun süreli bir gecikme, kordondaki kanın pıhtılaşmasına izin verecek ve kök hücreler için kan toplanmasına engel olacaktır. Bu nedenle, bağlama geciktirilecek se de ortalama 40sn yi en fazla dk olmalıdır. Kordon kesildikten sonra toplanan kordon dokusu, gecikmiş kordon bağlamadan hiçbir şekilde etkilenmez.
2000 bebek üzerinde özel bir kordon kanı bankasının yaptığı çalışmada dk dan fazla geç bağlamanın toplanan Kordon kan hacmini sadece % 6-21 düşmesiyle sonuçlanmakta; 1 dakika veya daha fazla ertelenmenin ise %9-31’lik bir azalma ile sonuçlandığı gösterilmiştir. Bir kamu kordon kan Bankasından yapılan bir başka çalışmada, gecikmiş kordon bağlamanın toplam çekirdekli hücrelerin sayısı üzerinde küçük bir etkisi olduğunu göstermiştir; gecikmiş kordon bağlamaya tabi tutulan toplamaların %60’ı hala toplam çekirdekli hücrelerin sayısı için yüksek olduğu ve azalma olmadığı gösterilmiştir.
Devlet için kamu kordon kanı bankacılığı yapan New York kordon kanı bankası tarafından yapılan bir çalışma, geç bağlama için en doğru zamanı tanımlamaya yardımcı olabilir. Geç kordon bağlamanın 60 saniyeyi geçmesi durumunda kordon kanının10 kat azaldığını göstermiştir.Yine aynı şekilde toplanan kordon kanlarından ede edilen kök hücre sayıları da önemli ölçüde azaldığı gösterildi; ayrıca, 60 saniyeden fazla bekledikten sonra toplanan kordon kanının %46’sı toplama için gerekli olan minimum 60 ml’lik bir hacme ulaşamadığı gösterilmiştir.
New York kan Merkezi ayrıca, son çalışmalar tarafından tanımlandığı gibi, kordon kanı bankacılığının faydalarına karşı 60 saniyeden daha uzun süre gecikmeli bağlamanın faydalarını karşılaştırdı ve “Amerikan Kadın doğum Derneği ne önerisini 60 saniyeden fazla olmayan geciktirme şeklinde revize etmesini önermiştir.”