Genkord Blog
No Result
View All Result
  • Anasayfa
  • Hamilelik
  • Bebek ve Anne
  • Kordon Kanı 101
  • Kök Hücre
  • Beslenme
  • Genkord.com
Genkord Blog
No Result
View All Result

Kendinize Bakın: Hamilelikte Anne Sağlığı

by genkordc
Temmuz 17, 2020
in Derlemeler

İçerik:

  • Hamilelik Sırasında Gıdalar Ve Beslenme
  • Hamilelik Sırasında Egzersiz
  • Hamilelikteki  Rahatsızlıklar
  • Hamilelik Sırasında İlaç Kullanımı
  • Hamilelik Sırasında Diğer Aktiviteler

İster ilk defa gebe kalmış olun isterse 2 veya 3.hamileliğiniz olsun  şimdi içinizde büyüyen yavrunuz için kendinize odaklanmanın zamanı geldi. Hamilelik, yaşamın çok özel bir dönemine doğru atılan ilk adımdır ve bir dizi kısıtlama ve yapılması ve yapılmaması gerekenler ile başlar. Bunlar, hangi yiyecekleri yiyeceğinizi ve hangi yiyeceklerden kaçınacağınızı, düzgün bir şekilde nasıl egzersiz yapacağınızı, karşılaşabileceğiniz yaygın bedensel rahatsızlıkları, hangi ilaçların alınmasının güvenli olduğunu ve hangilerinin olmadığını ve katılabileceğiniz aktiviteler hakkında sahip olabileceğiniz diğer soruları ve cevaplarını içerir.

Hamilelik sırasında beslenme

Sağlıklı bir bebeğin anahtarı sağlıklı bir annedir ve sağlıklı beslenmeye yönelik ilk adım günlük diyetinizi düzene sokmaktır. Gün boyunca yediğiniz sağlıklı atıştırmalıklara sahip olmak, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu besinleri ve ekstra kalorileri almanın iyi bir yoludur. Hamile kadınların günde fazladan 100-300 kalori alacak şekilde daha fazla yemeleri gerekir; bu, bir dilim nutellalı ekmeğin yarısı ve bir bardak az yağlı süt gibi küçük bir atıştırmaya eşdeğerdir. Amerikan kadın doğum uzmanları ve jinekologlar derneği, hamileliğiniz sırasında beslenme ile ilgili olarak aşağıdaki tavsiyelerde bulunur:

Doğuma Kadar Dönemde Alınması Önerilen Vitaminler

Folik Asit

Demir

Kalsiyum

D Vitamini

Sıvı ve katı Yağlar

Yağ Asitleri

Prenatal vitaminler: günlük prenatal vitamin, sizin ve bebeğiniz için en uygun beslenme dengesini sağlamaya yardımcı olur. Prenatal bir Vitamine tahammül edemezseniz, bunun yerine günde  2 adet çocuklar için hazırlanan vitamin jelibonlar çiğnenebilir. Vitaminler mide bulantısına neden oluyorsa, geceleri bir atıştırmalık ile almayı deneyin. Kabızlık bir sorunsa, diyetinizdeki lifi artırın, daha fazla sıvı için ve aktiviteyi artırın. Gerekirse laksatif bir ilaç yada bitkisel destek  eklenebilir.

Folik asit: hamilelik sırasında, hamile olmayan bir kadından daha fazla folik asit ve demir gerekir. Folat olarak da bilinen folik asit, hamile kadınlar için önemli olan bir B vitaminidir. Hamilelikten en az bir ay önce günde 400 mikrogram folik asit ve hamilelik sırasında günde 600 mikrogram folik asit almak, bebeğin beyninin ve omurgasının nöral tüp defektleri olarak adlandırılan ciddi doğum kusurlarını önlemeye yardımcı olabilir. Sadece gıdalardan önerilen miktarda folik asit almak zor olabilir. Bu nedenle, hamile kalabilen tüm kadınlar, doğru miktarda folik asit içeren günlük bir vitamin takviyesi almalıdır.

Demir: demir, vücudunuz tarafından organlarınıza ve dokularınıza oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinde kullanılır. Hamilelik sırasında, ekstra demire ihtiyacınız vardır—hamile olmayan bir kadının ihtiyaç duyduğu miktarın yaklaşık 2 katı. Bu ekstra demir, vücudunuzun bebeğinize oksijen sağlamak için daha fazla kan yapmasına yardımcı olur. Vücudunuz bebek tarafından kullanılmak üzere %50’ye kadar daha fazla kan üretecektir.

Yarattığınız tüm bu ekstra kan, özellikle doğum zamanına yakın, aynı zamanda zengin bir kök hücre kaynağıdır. Kök hücreler, lenfoma, lösemi ve kalıtsal metabolik bozukluklar gibi kanserler de dahil olmak üzere yaklaşık 80 hastalığı tedavi etmek için zaten kullanılmaktadır. Kordon kanından elde edilen kök hücreler dünya çapında 40.000’den fazla nakil yapılmıştır ve kök hücre teknolojileri gelişmeye devam ettiğinden, korunmuş kordon kanını ve günümüzde daha fazla popüler hale gelen kordon dokusunu ve diş pulpalarını  kullanma fırsatları giderek artmaktadır.

Hamilelik sırasında önerilen günlük demir dozu, doğum öncesi hayati takviyelerin çoğunda bulunan 27 miligramdır. Ayrıca yağsız kırmızı et, kümes hayvanları, balık, kuru fasulye ve bezelye, demir takviyeli tahıllar ve kuru erik suyu da dahil olmak üzere demir açısından zengin yiyecekler yiyebilirsiniz. Demir açısından zengin gıdalar, narenciye ve domates gibi C vitamini açısından zengin gıdalarla yenirse, demir daha kolay emilebilir.

Kalsiyum: kalsiyum bebeğinizin kemiklerini ve dişlerini oluşturmak için kullanılır. 19 yaş ve üstü hamile kadınlar da dahil olmak üzere tüm kadınlar günde 1000 miligram kalsiyum almalıdır; 14-18 yaş arası olanlar günde 1.300 miligram almalıdır. Süt ve peynir ve yoğurt gibi diğer süt ürünleri en iyi kalsiyum kaynaklarıdır. Süt ürünlerini sindirmede sorun yaşıyorsanız, brokoli, iri yapraklı yeşillikler, sardalye veya kalsiyum takviyesi gibi diğer kaynaklardan kalsiyum alabilirsiniz.

D vitamini: D vitamini bebeğin kemiklerinin ve dişlerinin gelişmesine yardımcı olmak için kalsiyum ile çalışır. Sağlıklı cilt ve görme için de gereklidir. Hamile olanlar da dahil olmak üzere tüm kadınlar günde 600 I unite(IU) D vitamini ünitesine ihtiyaç duyarlar. Bilimsel kaynaklar, D vitamini ile zenginleştirilmiş süt ve somon gibi yağlı balıklardır. Güneş ışığına maruz kalmak ayrıca ciltteki bir kimyasal maddeyi D vitaminine dönüştürür.

Katı ve Sıvı Yağlar: yediğiniz yağlar enerji sağlar ve birçok fetal organ ve plasenta oluşturmaya yardımcı olur. Diyetinizdeki yağların ve yağların çoğu bitki kaynaklarından gelmelidir. Hayvansal kaynaklardan elde edilenler gibi katı yağları sınırlayın. Katı yağlar işlenmiş gıdalarda da bulunabilir.

Yağ asitleri: Omega-3 yağ asitleri, birçok balık türünde doğal olarak bulunan bir yağ türüdür. Bunlar, doğumdan önce ve sonra bebeğinizin beyin gelişiminde önemli faktörler olabilir. Omega-3 yağ asitlerinden en fazla faydayı elde etmek için, Hamilelik ve emzirme sırasında haftada en az 2 porsiyon balık veya kabuklu deniz ürünleri (yaklaşık 8-12 ons) tüketmelidir.

Hamilelik Döneminde Önemli Besin Maddeleri

Önerilen Besin ve Destekler Hangi Yiyeceklerde Bulunur… Ne kadar Tüketilmelidir?

Kalsiyum (1000 mg) Kemikler ve dişler oluşturmaya ve korumaya yardımcı olur.

                      Bulunduğu yiyecekler : Süt, peynir, yoğurt, sardalya

Demir (27 mg): Bebeğe oksijen veren kırmızı kan hücrelerinin oluşturulmasına yardımcı olur.

                     Bulunduğu yiyecekler : Az yağlı kırmızı et, kuru fasulye, bezelye, demir takviyeli tahılların

A vitamini (770 mg) : sağlıklı bir cilt oluşturur, görme yeteneğine yardımcı olur ve kemik büyümesine yardımcı olur

                      Bulunduğu yiyecekler : havuç, koyu yeşil yapraklı sebzeler, tatlı patatesler

B6 vitamini: Kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna yardımcı olur, protein, yağ ve karbonhidratların kullanılmasına yardımcı olur.

                     Bulunduğu yiyecekler : havuç, koyu yeşil yapraklı sebzeler, tatlı patates

B12 vitamini (2.6 mcg): Kırmızı kan hücreleri oluşturmak ve Sinir Sisteminin sağlıklı gelişimi için gereklidir.

                       Bulunduğu yiyecekler : karaciğer, et, balık, kümes hayvanları, süt (sadece hayvansal gıdalarda bulunur; vejetaryenler ek takviyeler almalıdır)

C vitamini (85 mg) sağlıklı diş etlerini, dişleri ve kemikleri destekler. Vücudunuzun demiri emmesine yardımcı olur.      

                      Bulunduğu yiyecekler : Portakal, kavun, çilek

D vitamini (600 IU): güçlü kemikler ve dişler oluşturmaya ve korumaya yardımcı olur

                      Bulunduğu yiyecekler : karaciğer, yumurta sarısı, güçlendirilmiş tahıl ve süt

folat (600 mcg): Kan ve protein yapımı  için gereklidir ve vücuttaki  bazı enzimleri aktive eder..

                      Bulunduğu yiyecekler : yapraklı yeşil sebzeler, karaciğer, portakal suyu, baklagiller ve fındıklara yardımcı olur

Protein (75mg): enzimler, antikorlar, kas ve kollajen yap ımı için gereklidir.

                     Bulunduğu yiyecekler : yapraklı yeşil sebzeler, karaciğer, portakal suyu, baklagiller ve fındık oluşumuna yardımcı olur

Hamilelik Sırasında Kaçınılması Gereken Yiyecekler

  • Kafein: kafein alımını günde bir fincan kahve (200 mg) veya daha azına eşdeğer olarak sınırlayın. Aşırı kafein, düşük, erken doğum, düşük doğum ağırlığı ve yoksunluk belirtileri ile ilişkili olabilir.
  • Civa ve Balık: Balık hamilelik sırasında sizin ve bebek için çok iyidir ve bebeğin beyin ve göz gelişimini arttırır. Haftada 2 porsiyon (12 oz.) lüfer, somon, yayın balığı gibi düşük cıva içeren balıklar tercih edilmelidir. Genel olarak dip balıklrından uzak durulması yeterlidir. Kılıç balığı, fayans balığı ve uskumru gibi yüksek civa içeren balıklarından tamamen kaçınmalısınız.
  • Çiğ et: bakteriyel kontaminasyon, toksoplazmoz ve salmonella riski nedeniyle pişmemiş deniz ürünleri ve az pişmiş sığır eti veya kümes hayvanlarından kaçının. Hazırlanan etler veya pate, sosisli sandviç ve şarküteri etleri de dahil olmak üzere sıcak buharda pişirilene kadar ısıtılmadıkça listeria (bakteriyel bir hastalık) riski nedeniyle kaçınılmalıdır.
  • Çiğ kabuklu deniz ürünleri: istiridye ve midye dahil olmak üzere bakteriyel enfeksiyonlara neden olabilir. Pişmiş yiyilen kabuklular güvenlidir.
  • Füme deniz ürünleri: listeria Kontaminasyonu riski nedeniyle soğutulmuş, füme deniz ürünlerinden kaçınılmalıdır.
  • Yumuşak peynirler: ithal yumuşak peynirler listeria içerebilir. Pastörize süt ile yapılan yumuşak peynirler güvenlidir.
  • Pastörize edilmemiş süt: düşüklere yol açabilecek listeria içerebilir.
  • Yıkanmamış sebzeler: sebzelerin yetiştirildiği toprağı kirletebilecek toksoplazmoza maruz kalmamak için tüm sebzeleri iyice yıkayın.

Not: yapay tatlandırıcılar kullanmak için uygundur, ancak bunları günde 1 veya 2 porsiyon ile sınırlamanız önerilir. Şeker hastalığınız varsa, yapay tatlandırıcılar kan şekerinizi kontrol etmeye yardımcı olmak için şekerden daha iyidir.

Özel Diyet Gerektiren Durumlar Veya Tercihler

Vejetaryen                                                                                            diyet

Vejeteryan iseniz, günde yaklaşık 75 gram yeterli protein aldığınızdan emin olun. Takviye olarak  özellikle demir, B12 ve D vitamini almanız gerekecektir.

Laktoz                                                                                                  intoleransı

Hamilelik sırasında, laktoz intoleransı belirtileri sıklıkla düzeir. Süt ürünlerini yedikten veya içtikten sonra hala sorun yaşıyorsanız, doktorunuzla konuşun. Diğer gıdalardan yeterli miktarda kalsiyum alamazsanız, kalsiyum takviyeleri reçete edebilir. Kalsiyum ayrıca peynir, yoğurt, sardalye ve bazı somon, ıspanak ve taze portakal suyunda da bulunabilir.

Hamilelik Dönemi boyunca Ne Kadar  Kaç kilo Almanız gerekir?

Sağlıklı kilo alımı

Amerikan Kadın Doğum Uzmanları Ve Jinekologlar Derneği’ne göre, hamilelikten önce normal kilonuz varsa, hamilelik sırasında 25 ila 35 kilo almalısınız. Hamilelikten önce düşük kiloluysanız, hamilelikten önce normal kilolu bir kadından daha fazla kilo almalısınız. Hamilelikten önce aşırı kilolu veya obez iseniz, normal 25-35 kilodan daha az kilo almalısınız. İkiz vs olmayan Tek bir hamilelik sırasında kilo alımı için öneriler şunlardır:

Düşük kilolu kadınlar (BMI 20’den az): 15-20kb.

Normal kilolu kadınlar (BMI 20-25): 12,5-17,5kg

Aşırı kilolu kadınlar (BMI 26-29): 7-12kg.

Obez kadınlar (BMI >29): 7,5kg ya kadar.

Hamilelik Sırasında Egzersiz Nasıl Olmalıdır?

Hamilelik sırasında haftada 5 gün 30 dakika egzersiz yapılması önerilir. Kardiyo ve kas güçlendirmenin bir kombinasyonu önerilir. Kardiyo için (koşu, bisiklet, yüzme ,eliptik, merdiven tırmanma, aerobik, vb.) yüksek etkili aktivitelerden kaçınmalı ve nefes ve kalp atış hızınızı aerobik enerji düzeyinde tutmalısınız(Nefes almak zorunda kalmadan sohbet etmeye devam edebileceğiniz düzeyde çalışın). Kas güçlendirmek için yoga, Pilates, oturma-kalkma-sit ups, diğer karın ve sırt egzersizleri önerilir. 20. haftadan sonra sırt üstü yatmaktan kaçının. Ağırlık kaldırma için, nispeten kolay bir şekilde kaldırabileceğiniz ve kaldırmak için zorlanmanıza gerek olmayan ağırlıkları kaldırmanız gerekir. Egzersiz sırasında yeterli hidrasyon sağlamak yani susuz kalmamak önemlidir.

Egzersiz, hamilelik sırasında sağlığınıza aşağıdaki şekillerde fayda sağlayabilir:

  • Sırt ağrısı, kabızlık, şişkinlik ve şişliği azaltmaya yardımcı olur
  • Gestasyonel diyabetin önlenmesine veya tedavisine yardımcı olabilir
  • Enerjinizi artırır
  • Ruh halinizi düzeltir
  • Duruşunuzu düzeltir
  • Kas tonusunu, gücünü ve dayanıklılığını artırır
  • Daha iyi uyumanızı sağlar
  • Hamilelik sırasında formda kalmanıza yardımcı olur ve doğumla başa çıkma yeteneğinizi artırır
  • Bebek doğduktan sonraki formunuza dönmenizi kolaylaştırır

Egzersiz yaparken, güvenli ve sağlıklı bir egzersiz programı için Amerikan Kadın Doğum Uzmanları Ve Jinekologlar Derneği tarafından önerilen aşağıdaki önerileri izleyin:

Hamilelik sırasında egzersiz yapmak özellikle normal doğumu kolaylaştırır.

Hamileliğin ilk 3 ayından sonra, sırtla ilgili herhangi bir egzersiz yapmaktan kaçının.

Egzersize  yavaşça başlayın. İk egzersize başlama şekliniz Günde sadece 5 dakika egzersizle başlayın ve günde 30 dakika hedefine ulaşana kadar haftada 5 dakika artırarak devam edin. Günde 30 dk hedefine ulaştığınızda artırmayı durdurun.

  • Sıcak, nemli havalarda veya ateşiniz olduğunda hızlı egzersiz yapmaktan kaçının.
  • Serin kalmanıza yardımcı olacak rahat kıyafetler giyin.
  • İyi oturan ve göğüslerinizi korumaya yardımcı olmak için destek veren bir sütyen giyin.
  • Aşırı ısınmaya ve susuz kalmanıza engel olmak için bol su içirin.
  • Hamilelik sırasında ihtiyacınız olan günlük ekstra kalorileri tükettiğinizden emin olun.

Egzersizi ne zaman durdurmanız gerektiği konusunda bazı uyarı işaretleri vardır. Bu belirtilerden herhangi birine sahipseniz egzersiz yapmayı bırakın ve sağlık uzmanınızı arayın:

  • Vajinal kanama
  • Baş dönmesi veya bayılma hissi
  • Artan nefes darlığı
  • Göğüs ağrısı
  • Ağrı
  • Kas güçsüzlüğü
  • Baldır ağrısı veya şişme
  • Uterus kasılmaları
  • Fetal hareketin azalması
  • Vajinadan sıvı sızıntısı

Hamilelikte Ortaya Çıkan Rutin Rahatsızlıklar

Başlangıçta hamilelik sırasında birkaç yeni rahatsızlık yaşayacaksınız. Bazıları kısa süreli olacak, diğerleri ise biraz daha uzun sürecek. Bazıları ilk haftalarda ortaya çıkabilir, diğerleri ise doğuma daha yakın görünür. Bazıları tekrarlanırken, Diğerleri asla tekrarlamayabilir.

her 3 aylık dönemde hamilelik ağrıları kendi problemlerini beraberinde getirebilir.

Ağrılar ve huzursuzluklar: bebeğiniz büyüdükçe, sırt ağrısı yaygındır. Karın veya pelvik bölgede germe ve çekme ağrıları hissedebilirsiniz. Bunlar muhtemelen bebeğinizin kafasından gelen basınç ve artan ağırlık ve eklemlerin gevşemesinden kaynaklanmaktadır. Doğru duruş teknikleri uygulayın ve ayaklarınız yükselterek  dinlenmeye çalışın.

Braxton-Hicks kasılmaları: bazı kramplar ve kasılmalar normaldir. Ortaya çıktıklarında idrara gidiniz, 1-2 bardak su için ve dinlenmeye çalışın. 36 haftadan az gebeyseniz ve saatte 6 dan fazla kasılma varsa, doktorunuzu arayın.

Kabızlık: hormon değişiklikleri, düşük sıvı alımı, artmış demir veya lif eksikliği ile ilgili yaygın bir şikayettir. Diyetinize daha fazla kepekli tahıl, taze meyve ve sebze eklemeyi deneyin ve bol su için. Ayrıca reçetesiz ilaçlar güvenli değildir. Hemoroid oluştuysa, her tuvalete gittiğinizde(büyük tuvalet) 10-15 dakika boyunca günde 3-4 kez oturma banyolarını deneyin. Ağrı devam ederse, doktorunuzu arayın.

Kramp: bazı kramplar ve kasılmalar normaldir. Ortaya çıktıklarında mesanenizi boşaltın, 1-2 bardak su için ve dinlenmeye çalışın. 36 haftadan daha az hamileyseniz ve bu önlemleri denedikten bir saat sonra 6 dan fazla kasılma yaşarsanız, doktorunuzla iletişime geçin.

Akıntı: gebelikte beyaz ve sütlü vajinal akıntıda bir artış yaygındır. Akıntı sulu veya hoş olmayan bir kokuya sahipse, doktorunuzu arayın.

Baş dönmesi: hamilelik sırasında herhangi bir zamanda baş dönmesi veya baş dönmesi hissedebilirsiniz. Sol tarafta yatmayı deneyin, 1-2 bardak su içirin ve dinlenmeye çalışın. Bayılma veya semptomlar devam ederse, doktorunuzu arayın.

Mide ekşimesi: hamilelik boyunca mide ekşimesi yaşayabilirsiniz. Bu, bebeğiniz daha büyük olduğunda hamileliğinizin ikinci 3 ayında özellikle yaygın bir sorundur. Günde 5-6 küçük öğün yemeye çalışın, yemek sırasında sıvı içmekten kaçının ve yemekten hemen sonra yatmaktan kaçının. Bazı reçetesiz ilaçlar da kullanım için güvenlidir.

Bacak krampları: bacaklarınızda veya ayaklarınızda kramplar da yaygın olabilir. Muz yemek, daha az yağlı veya yağsız süt içmek ve fındık, tahıl, fasulye ve koyu yeşil sebzeler gibi daha fazla kalsiyum açısından zengin yiyecekler tüketmek yardımcı olabilir. Krampları hafifletmek için, ayağınızı vücudunuza doğru bükerek bacağınızı uzatmaya çalışın. Kas üzerine sarılmış sıcak, nemli bir havlu veya ısı yastığı da yardımcı olabilir.

Bulantı veya kusma: gebeliğin ilk 3 ayında mide bulantısı hissi çok yaygındır. Bazı kadınlar için daha uzun sürebilir, diğerleri ise hiç deneyimlemeyebilir. Midenizi her zaman dolu tutmak için günde 5-6 küçük öğün yemeye çalışın. Sade kraker, tost, kuru kahvaltı gevrekleri ve zencefilli gazoz veya gazlı içecekler gibi hafif yiyecekleri deneyin. Zencefil mide bulantısı için doğal bir tedavidir. Nane de kullanılabilir. Bazı reçetesiz ilaçlar da güvenlidir. Semptomlar şiddetli hale gelirse veya 12 saatten fazla kusmadan sıvıları tutamıyorsanız, doktorunuza danışın.

Şişme: kan ve vücut sıvılarının artan üretimi nedeniyle, ödem olarak da adlandırılan normal şişlik, ellerde, yüzlerde, bacaklarda, ayak bileklerinde ve ayaklarda yaşanabilir. Ayaklarınızı kaldırın, rahat ayakkabılar giyin, bol miktarda sıvı alın ve tuzu sınırlayın. Destekleyici çoraplar da yardımcı olabilir. Şişlik hızla ortaya çıkarsa veya baş ağrısı veya görsel değişiklikler eşlik ediyorsa, derhal doktorunuza danışın.

İdrar sıklığı: idrara çıkma sıklığı hamilelik boyunca değişir; bu normaldir. İdrar sıklığına yanma, bel ağrısı veya kan eşlik ediyorsa veya kötü bir koku varsa, doktorunuzla randevu alın.

Hamileyken İLAÇ Kullanımı

Hamilelik sırasında, kadınlar soğuk algınlığı, grip ve diğer durumlar gibi rahatsızlıklara daha duyarlı olabilirler. Hamilelik sırasında sadece bazı ilaçlar güvenlidir. Aşağıdakiler nispeten güvenli kabul edilir, ancak önce doktorunuza danışmalısınız. Reçeteli ilaçlar tam olarak reçete edildiği gibi alınmalı ve yeni bir reçeteye başlamadan önce doktorunuza danışmalısınız. Dozaj ve talimatlar için etiketleri takip edin. Sorularınız için doktorunuzun ofisini arayın.

Hamilelik Sırasında Güvenli İlaçlar

Gebelikte Güvenli İlaçlar

Akne
Benzoyl Peroxide
Clindamycin
Topical Erythromycin
Salicylic Acid

KAÇININ:
Accutane
Retin-A
Tetracycline
Minocycline
Antibiyotikler
Ceclor
Cephalosporins
E-mycins
Keflex
Macrobid/Macrodantin
Penicillin
Zithromax

KAÇININ:
Cipro
Tetracycline
Minocycline
Levaquin
Bactrim
SOĞUK ALGINLIĞI /ALLERJİ
Benadryl, Claratin, Zyrtec
Claritin-D**
Chlor-Trimeton, Dimetapp
Drixoral-Non-Drowsy
Mucinex (guaifenasin)
Sudafed**/Sudafed-12 Hour**
Sudafed PE Pseudoephedrine**
Tylenol Cold & Sinus**
Vicks Vapor Rub
** KAÇININ: yüksek tansiyonunuz varsa kullanmayınız
KABIZLIK Colace
Miralax
Senakot
Ducolax Suppository
Fibercon
Metamucil
ÖKSÜRÜK
Cough Drops
Phenergan w/codeine if prescribed
Robitussin (plain & DM)
Crabs or Lice
RID

KAÇININ
Kwell
Gas
Gas-X
Mylicon
Phazyme
Headaches
Cold Compress
Tylenol
Acetaminophen
Heartburn
(KAÇININ: yemekten sonra  saatten önce sırtüstü yatmayınız.)
Aciphex
Maalox
Mylanta
Pepcid
Milk of Magnesia
Prilosec
Rolaids
Zantac
Tums (limit 4 per day)
HEMOROİD
Anusol/Anusol H.C.
(RX: Analapram 2.5%)
Hydrocortisone OTC
Preparation H
Tucks
Vaseline lotion
HERPES
Acyclovir
Famvir
Valtrex
Acyclovir
Famvir
Valtrex
NASAL SPRAY
Saline Nasal Spray
BULANTI
Vitamin B6 (25 mg 3 defa günlük)
Unisom 1/4 or 1/2 tablet at bedtime
Dramamine
Emetrol
Ginger Root (250 mg 4 times daily)
Complex Carbs at Bedtime
Sea-Band
Acupressure
RX: Diclegis
AĞRI
Tylenol
Darvocet**
Lortab**
Percocet**
Tramadol**
Tylenol 3**
Ultram**
Vicodin**
**Narkotik uyusturucu ilaçlar ancak dr izni ile kısa dönem kullanılabilirç.
KIZARIKLIK
Benadryl
1% Hydrocortisone Cream
UYKU
Benadryl
Chamomile Tea
Unisom
Tylenol PM
Warm milk—add vanilla or sugar for flavor
BOĞAZ
Cepacol
Cepastat
Salt Water Gargle with Warm Water
Throat Lozenges
DİŞ
Oragel
Mantar Enfeksiyonları
Gyne-lotrimin
Monistat-3
Terazol-3

KAÇININ
1-Day Creams
  

Hamilelik sırasında Kaçınılması gereken aktiviteler

Sıcak küvetler, saunalar, roller coasterlar, gökyüzü dalışı, kayak, tüplü dalış ve motosiklet sürmekten kaçının.

Kedi kumu kutularını değiştirin.

Sigara içmeyin, içirmeyin veya yasadışı uyuşturucu kullanmayın. Amerikan Obstetrik Ve Jinekoloji Derneği’ne göre, hamilelik sırasında güvenli  alkol miktarı tanımlanmamıştır.

Diğer etkinlikler

Diş bakımı: diş eti hastalıkları ve diş etlerindeki bakteriler hamilelik sırasında daha yaygın hale gelir ve hamileliğiniz üzerinde potansiyel olumsuz etkilere neden olabilir. Hamilelik sırasında her 6 ayda bir diş hekiminiz tarafından muayene olun ve dişlerinizi fırçaladığınızdan emin olmalısınız. Rutin X-ışınlarını doğum sonrasına kadar erteleyin.

Saç boyama: saç boyama ve tırnak bakımı her zaman geniş, iyi havalandırılan alanlarda yapılmalıdır.

Emniyet kemeri: hamilelik boyunca emniyet kemerinizi takmalısınız. Omuz kemeri göğüsleriniz arasında ve karnınızın altındaki kucak kemeri arasında, kalçalarınızın üzerine oturmalıdır.

Seks: hamilelik sırasında seks, kanama veya erken doğum riski olmadığınız veya doktorunuz tarafından özel olarak tavsiye edilmediğiniz sürece güvenlidir.

Seyahat: normal bir hamilelik sırasında seyahat etmek 34 haftaya kadar iyidir. Seyahat etmeden önce ziyaretlerinizden birinde servis sağlayıcılarımızdan birine danışın. Susuz kalmamak için bol miktarda sıvı alın. Seyahat ederken (araba, uçak, tren vb.), ayağa kalkın ve bacaklarınızı en az 2 saatte bir uzatın, bacaklarınızda veya akciğerlerinizde kan pıhtısı atmadan emin olun, bu konu hamileyken çok daha önemlidir.

Çalışma / okul:  Genelliikle  çalışmaya devam edebilir veya doğum yapana kadar okula devam edebilirsiniz. İş faaliyetlerinize bağlı olarak hamilelik komplikasyonları yaşıyorsanız doktorunuz işinizi kısıtlamak isteyebilir.

Depresyon

Depresyon hamilelik sırasında ve sonrasında ortaya çıkabilir. Birçok kadın doğumdan sonra ruh hali değişiklikleri yaşar. Bu genellikle doğumdan 2-3 gün sonra başlar ve genellikle iki hafta sürer. Semptomlara yardımcı olmak için bu süre zarfında düzgün yemek, yeterli uyku almak ve stresi azaltmak önemlidir. Bazen bu semptomlar özellikle de anne bebeğini sevmezse, kendine veya bebeğe bakamazsa veya aşırı üzüntü, depresyon veya endişe hissediyorsa tedavi gerekir. Kendinize, bebeğinize veya başka birine zarar verebileceğinizi düşünüyorsanız, hemen acil servise gitmelisiniz. Siz veya eşiniz depresyonda olabileceğinize dair herhangi bir endişeniz varsa, lütfen değerlendirme için doktorunuza başvurun.

Doktoru ne zaman aramalıyım?

Hamileliğiniz sırasında düzenli olarak planlanan doktor randevularınızda aklınıza takılan tüm soruları sorunuz. Ayrıca rutin randevular dışında sorununuz olduğunda randevuyu beklemeden doktorunuzla iletişime geçin.  Aşağıdaki durumlarda, mümkün olan en kısa sürede doktorunuzun ofisine başvurmanız gerekir:

  • Vajinal kanama
  • Herhangi bir şiddetli ağrı
  • 36 haftadan önce (son tarihten bir ay önce veya daha erken) herhangi bir sıklıkta kalıcı uterus krampları, sırt ağrısı veya kasılmalar
  • Bebeğinizin birkaç saat boyunca hareket ettiğini hissetmiyorsunuz veya bebeğinizin aktivitesinde önemli bir azalma olduğunu düşünüyorsanız (saatte 3 hareketten az veya günde 10 hareketten az).
    • 1 saat boyunca her 5 dakikada bir veya daha az düzenli ağrılı kasılmalar yaşarsınız ve 36 haftadan fazla gebeyseniz
  • Su gemesi, tekrarlayan sızıntı veya vajinadan sıvı fışkırması da dahil olmak üzere kasılmaların varlığına/yokluğuna bakılmaksızın dr unuzuarayın
  • 37,5 dereceden daha büyük bir ateşini varsa.
  • Karın travması veya araba kazası.
genkordc

genkordc

Related Posts

Çocukluk Kanserleri Farkındalık Ayı-EYLÜL
Derlemeler

Çocukluk Kanserleri Farkındalık Ayı-EYLÜL

Eylül 7, 2020

Bir çocuk olarak, Eylül ayları aslında yeni bir yılın başlangıcı gibidir. Uzun yaz tatili hem de korona sonrası süren bu...

Doğum Çatlaklarınız(Striae) İçin 23 Önlem ve Tedavisi
Derlemeler

Doğum Çatlaklarınız(Striae) İçin 23 Önlem ve Tedavisi

Temmuz 23, 2020

Çoğu araştırmacı ve anneler, çatlakların tedavisi olmadığını kabul eder, ancak çatlakların belirtilerinin azaltılabileceğini gösteren bazı klinik kanıtlar var.. Çatlaklara, onlara...

Doğumu Hızlandırmanın  5 Doğal Yolu
Derlemeler

Doğumu Hızlandırmanın 5 Doğal Yolu

Temmuz 17, 2020

Doğal yollardan Doğumu hızlandırmanın 5 Yolunun Arkasındaki Araştırmalar 40.hafta yaklaştıkça ve ağrılar ve ağrılar katlanmak neredeyse çok zor hale geldikçe,...

Derlemeler

NEDEN GENKORD?

Haziran 29, 2020

1) Deneyim * 2003 yılında kurulan Genkord  2010-2014 arası Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Bilimleri kampüsünde  olmak üzere en eski, ve en...

Multipl Skleroz ( MS )
Derlemeler

Multipl Skleroz ( MS )

Haziran 12, 2020

Multipl Skleroz nedir? Multipl skleroz, beyin, omurilik ve optik sinirlerden oluşan Merkezi Sinir Sisteminin (MSS) kronik, öngörülemeyen bir hastalığıdır. Bağışıklık...

Gebelik Diyetinde Temel Besinler
Derlemeler

Gebelik Diyetinde Temel Besinler

Haziran 11, 2020

Demir: gebelik diyetiniz için en  temel besin maddelerinden biri… Sağlıklı ve dengeli bir diyet yemek, özellikle bir hamile olarak iki...

Next Post
Doğum Çatlaklarınız(Striae) İçin 23 Önlem ve Tedavisi

Doğum Çatlaklarınız(Striae) İçin 23 Önlem ve Tedavisi

Çocukluk Kanserleri Farkındalık Ayı-EYLÜL

Çocukluk Kanserleri Farkındalık Ayı-EYLÜL

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Genkord Blog

Türkiye'nin ilk Kordon Kanı ve Kök Hücre Bankası Genkord.
Read more

  • Dolgu malzemelerinin sa  lad       k  sa vadeli     z  mleri unutun  Cilt k  r      kl  klar  n   yok eden ve cildin yenilenmesine yard  mc   olan fibrogel uygulamas   ile   ok daha ba  ar  l   ve kal  c   sonu  lar almak m  mk  n  Ayr  nt  l   bilgi ve randevu i  in  0212 231 5350 - 0533 665 8971  fibrogel  fibroplus
  • Her ailenin kordon kan   hizmetinden faydalanabilmesi i  in farkl   paket se  enekleri sunuyoruz    deme kolayl       da sa  layan bu paketleri kendiniz ve bebe  iniz i  in de  erlendirebilece  iniz gibi do  um hediyesi olarak arkada  lar  n  z ve yak  nlar  n  z i  in de sat  n alabilirsiniz  Paket se  enekleriyle ilgili ayr  nt  l   bilgi almak i  in bizi aray  n  0212 231 5350 - 0533 665 8971  KordonKan    KordonKan  Bankas    annebebek gebe  hamile  k  kh  cre  stemcell  cordblood  cordbloodbanking  kordondokusu    ocuksa  l        g  bekkordonkan   do  umhediyesi
  • Vitiligo tedavisinin herhangi bir yan etkisi var m  d  r  Genkord laboratuvarlar  ndaki uygulamada hastan  n kendi melanosit ve keratinosit geli  iminde   ahsi serumu kullan  ld       i  in herhangi bir yan etkisi yoktur  Sorular  n  z i  in uzmanlar  m  za ula  abilirsiniz  0212 231 5350 - 0533 665 8971  vitiligo  vitiligotedavisi
  • Vitiligo tedavisi zor bir hastal  k olsa da   zellikle   ocukluk d  neminde ortaya     kmas   durumunda tedavi se  eneklerinin ilerde kal  c   hale d  nmemesi a    s  ndan hemen ba  lanmas     nemlidir    ocu  unuzun teninde vitiligo belirtileri g  r  yorsan  z bize ula    n  0212 231 5350 - 0533 665 8971  vitiligo  vitiligotedavisi
  • Di   k  k h  cresi nelere dikkat etmeli  K  k h  creye kaynak olacak di  i nas  l muhafaza etmeli  Di  i Genkord a ne kadar s  rede ula  t  r  lmal    Sorular  n  z  n cevaplar   i  in web sitemizi ziyaret edebilirsiniz  Link bio da   Di  K  kH  cresi
  • Sevdiklerimizi kucaklad      m  z  ziyaretleri aksatmad      m  z bayramlar yine gelecek    imdilik ayr   olsak da  kalplerimiz hep beraber  Herkese sa  l  kl    huzurlu bir Ramazan Bayram   diliyoruz    yi bayramlar   Genkord
  • Hava kirlili  ini   l    mleyen bilim insanlar    ara  t  rmalar   s  ras  nda Covid19 un havayla birlikte san  ld      ndan   ok daha uzak noktalara eri  ebildi  ini ke  fetti    al    malar  n her g  n yeni bir bilgiyi ortaya     kard       bu d  nemde  tedbiri elden b  rakmay  n   koronavir  s  covid19
  • A  t      n yolda  g  sterdi  in hedefe gen  lerin omuzlar  nda ilerleyecek bu   lke  19 May  s Atat  rk    Anma Gen  lik ve Spor Bayram   kutlu olsun   19May  s
  • Hat  rlatmakta fayda var     Do  um sonras   g  bek kordon dokusundan elde edilecek k  k h  crelerle ilgili birka     nemli bilgiyi sizin i  in derledik   G  bekKordonDokusu  K  kH  cre
  • About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact

Copyright © 2020 Genkord Blog Tüm Hakları Sakladır.

No Result
View All Result
  • Home
  • Hamilelik
  • Bebek ve Anne
  • Kordon Kanı 101
  • Kök Hücre
  • Beslenme

Copyright © 2020 Genkord Blog Tüm Hakları Sakladır.